De private stichting: een zorgstructuur op maat van jouw gezin

Heb je een kind met een beperking en maak je je zorgen over zijn of haar toekomst wanneer je er zelf niet meer bent? Dan is de private stichting misschien wel een slimme manier om de zorg voor je kind duurzaam en structureel te organiseren. Benieuwd of deze structuur ook voor jou interessant kan zijn?

Wat is een private stichting?

Een private stichting is een rechtspersoon, maar dan zonder aandeelhouders of leden, opgericht om een belangeloos doel na te streven. Dat doel kan je zelf bepalen. Zo kan het levenslang ondersteunen van je kind met een beperking perfect dienen als belangeloos doel.

Je richt een private stichting altijd op via een notariële akte, tijdens je leven of via een notarieel testament.

Waarom kiezen voor een private stichting?

Met een private stichting kun je een deel van je vermogen in een aparte structuur onderbrengen, dat vervolgens wordt beheerd in functie van de zorgbehoefte van je kind.

Dat biedt verschillende voordelen:

  • Je kind hoeft zelf geen financiële beslissingen te nemen.
  • Het vermogen blijft beschermd, ook als je kind juridisch kwetsbaar is.
  • De zorgstructuur blijft bestaan, ook na jouw overlijden.
  • Het vermogen telt niet mee voor inkomensafhankelijke tegemoetkomingen van de overheid.

Wie beheert de stichting?

De dagelijkse werking van de stichting wordt toevertrouwd aan één of meerdere bestuurders. Je kunt jezelf, je partner en/of andere vertrouwenspersonen aanduiden om deze rol op te nemen. Op die manier blijft het beheer in handen van mensen die je goed kent en die jouw visie delen.

Het is aangewezen om ook na te denken over de toekomst. Wat gebeurt er wanneer je zelf de stichting niet langer kan besturen? Een duidelijke opvolgingsregeling in de statuten biedt de nodige continuïteit en geeft je de garantie dat de zorg voor je kind ook in de toekomst in goede handen blijft.

Bestuurders mogen een vergoeding ontvangen voor hun werkzaamheden, zolang die redelijk is en binnen het budget van de stichting past.

Hoe werkt een private stichting concreet?

Het vermogen dat je inbrengt, wordt ingezet om de levenskwaliteit van je kind te ondersteunen. Enkele voorbeelden van uitgaven kunnen zijn:

  • een aangepaste woning of wagen;
  • professionele zorg of hulpverlening;
  • leefgeld of ondersteuning bij dagelijkse kosten;
  • vrijetijdsactiviteiten of reizen.

Zolang de uitgaven passen binnen het statutaire belangeloze doel – de zorg voor je kind – zijn ze toegestaan én belastingvrij.

Let wel: de stichting mag geen fiscaal ‘doorgeefluik’ van vermogen zijn naar de erfgenamen. Uitkeringen buiten het belangeloze doel kunnen leiden tot fiscale heffingen.

Wat gebeurt er na het overlijden van uw kind?

Vaak is het doel van de stichting gekoppeld aan het leven van je zorgenkind. Als je kind overlijdt, valt dat doel dus weg en moet het resterende vermogen een nieuwe bestemming krijgen.

Daarvoor leg je vooraf een regeling vast in de statuten:

  • Het vermogen kan naar een vzw of instelling gaan die de zorg voor je kind heeft opgenomen.
  • Of je voorziet dat het vermogen terugkeert naar jou (als je kind eerder overlijdt) of naar je erfgenamen (weliswaar met betaling van erfbelasting).

Wat zijn de kosten?

Een private stichting vereist geen minimumkapitaal, maar moet wel voldoende middelen hebben om haar doel effectief te kunnen uitvoeren.

  • Bij een schenking tijdens je leven betaal je in Vlaanderen 5,5% schenkbelasting.
  • Bij een overdracht via testament betaalt de stichting 8,5% erfbelasting.
  • Uitkeringen aan je kind binnen het doel van de stichting zijn belastingvrij.

Wil je weten of een private stichting ook voor jouw situatie een geschikte oplossing kan zijn? We denken graag met je mee. Samen bekijken we of deze structuur past bij jouw gezin, je zorgdoelstellingen en je bredere vermogensplanning.

Dana Vandaele
Expert familiale planning